Betaalbare 24-uurs thuiszorg
Als u te maken krijgt met behoefte aan permanente zorg, dan is het misschien het fijnst om in uw eigen huis te kunnen blijven wonen. Maar ook wanneer u moet herstellen is dat vaak het meest plezierig. In uw eigen omgeving voelt u zich immers het beste. Stichting Hulp bij Zorg biedt betaalbare particuliere 24-uurs thuiszorg in heel Nederland. Daarbij kunt u zelf de regie houden. Wij bieden zorg op maat.
Home > Veel gestelde vragen
Veel gestelde vragen
Bij Stichting Hulp bij Zorg begrijpen we de uitdagingen én de vreugden die komen kijken bij de zorg voor uzelf of uw naaste. Daarom hebben we een uniek concept ontwikkeld voor inwonende zorg, waarbij een vaste zorgverlener volledig is toegewijd aan het welzijn en de zorgbehoeften van u of uw dierbare. Dit geeft familieleden en mantelzorgers de vrijheid om te genieten van kostbare momenten samen.
Wij begrijpen dat er veel vragen kunnen ontstaan rondom inwonende zorg. Om u zo goed mogelijk te informeren, hebben we de meest gestelde vragen verzameld en beantwoord. Mocht uw vraag er niet tussen staan of heeft u behoefte aan aanvullende informatie, dan kunt u ons altijd bellen. Onze zorgcoördinatoren staan klaar om u te helpen.
Kosten voor inwonende zorg
Zijn er kosten verbonden aan de bemiddeling door Stichting Hulp bij Zorg?
Er zijn geen kosten verbonden aan de bemiddeling door Stichting Hulp bij Zorg.
Brengt de inwonende zorg aan huis extra kosten met zich mee?
Wanneer u inwonende zorg via Stichting Hulp bij Zorg aanvraagt, worden de reiskosten voor de zorgverlener door ons betaald.
Wat zijn de kosten voor een eigen bijdrage?
Wanneer u beschikt over een PGB vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ), dan is er een wettelijke eigen bijdrage vastgelegd. Deze bijdrage betaald u aan het CAK. Via het CAK kunt u zelf berekenen wat u ongeveer kwijt gaat zijn aan een eigen bijdrage. Ga hier voor naar de website van het CAK.
De zorgverleners
Is de zorgverlener die jullie inzetten ook tijdens de feestdagen beschikbaar?
Bij Stichting Hulp bij Zorg begrijpen we hoe belangrijk de feestdagen zijn, en we streven ernaar om uw zorgbehoeften zo goed mogelijk te vervullen terwijl onze zorgverleners ook de kans krijgen om te rusten en te vieren. Tijdens de feestdagen, zoals Pasen en Kerst/Oud & Nieuw, hebben onze zorgverleners recht op vakantie. Zij bepalen zelf of zij zorg, ondersteuning en begeleiding blijven verzorgen.
Houd er rekening mee dat u mogelijk een alternatief moet regelen tijdens deze feestdagen. Wij doen uiteraard onze uiterste best om binnen de planning zoveel mogelijk rekening te houden met uw wensen.
Als uw zorgverlener ervoor kiest om door te werken, betaalt u hiervoor een extra feestdagenvergoeding van € 300,-. Deze vergoeding kan worden gedekt vanuit het persoonsgebonden budget.
Is de zorgverlener in staat om wonden te verzorgen, medicijnen toe te dienen of injecties te geven?
Wanneer voorbehouden- of risicovolle handelingen, zoals blaasspoelingen of het toedienen van injecties, noodzakelijk zijn, zorgen wij ervoor dat deze worden uitgevoerd door een bevoegde en bekwame zorgverlener. Wij begrijpen het belang van deskundigheid bij medische procedures en zetten ons in voor uw veiligheid en comfort.
Binnen ons zorgteam hebben we meerdere BIG geregistreerde verpleegkundigen. Dit betekent dat zij officieel erkend en gekwalificeerd zijn om deze handelingen uit te voeren.
Hoeveel vrije tijd heeft de zorgverlener?
De zorgverlener dient minimaal één dag per week vrij te zijn. U bent vrij om dit in overleg met de zorgverlener af te stemmen. Het kan bijvoorbeeld ook verdeeld worden over 2 dagdelen. Wanneer de zorgverlener vrij is, hoeft hij/zij niet aanwezig te zijn in uw woning.
Moet ik mijn pinpas afstaan aan de zorgverlener, zodat zij boodschappen kan doen?
Wanneer uw zorgverlener boodschappen gaat doen, vragen we u om contant geld mee te geven. Dit voorkomt dat de zorgverlener toegang heeft tot uw financiële gegevens. Samen met uw zorgverlener kunt u de hoogte van de uitgaven bepalen. Na afloop van het boodschappen doen, overlegt de zorgverlener de kassabonnen aan u. Deze procedure helpt ons om uw financiële informatie veilig en privé te houden.
Mag de zorgverlener mijn auto gebruiken?
Indien de zorgverlener een rijbewijs heeft kan deze in overleg gebruik maken van uw auto. Wij adviseren u om uw verzekering hier van op de hoogte te stellen.
Hoelang werkt een zorg au pair per dag?
Een zorg au pair die inwonende zorg verleent mag maximaal 40 uur per week werken, zoals staat beschreven in de Nederlandse Arbeidstijdenwet. In veel gevallen staat de zorg au pair onder contract bij de zorgaanbieder in het land van herkomst.
Let op! Ondanks dat een zorg au pair een buitenlands contract heeft, zijn de Nederlandse arbeidsvoorwaarden van kracht omdat de werkzaamheden in Nederland worden uitgevoerd.
U denkt wellicht: maximaal 40 uur per week is toch geen 24 uur per dag? De zorg au pairs verdelen hun werkuren over planbare en on-planbare zorgmomenten gedurende de dag. Omdat de zorg au pair in de woning van de cliënt verblijft, kunnen de afgesproken uren flexibel worden ingedeeld over 6 of 7 dagen per week. Gemiddeld werkt de zorg au pair 5 tot 7 uur per dag, verspreid over de dag.
Door ’s nachts in de woning van de cliënt te verblijven, is er altijd iemand aanwezig, wat de veiligheid en gemoedsrust vergroot. Een goede nachtrust is belangrijk voor zowel de cliënt als de zorg au pair om overdag voldoende energie te hebben.
Mocht de cliënt ’s nachts hulp nodig hebben, dan mag dat maximaal één keer per nacht voorkomen. Indien dit structureel vaker nodig is, bespreken we samen hoe we dit kunnen oplossen. Voor verschillende alternatieven kunt u contact met ons opnemen.
Dient de zorgverlener ingeschreven te worden op het adres van de zorgbehoevende?
De zorgverleners zijn in veel gevallen afkomstig uit omringende EU-Landen. Zij worden vanuit daar gedetacheerd en blijven daar dus ook ingeschreven staan.
Dient de zorgverlener te beschikken over een eigen badkamer?
De au pair komt bij u in huis en heeft hiervoor een eigen afsluitbare slaapkamer nodig. Een au pair blijft gemiddeld maximaal 3 maanden en wordt dan vervangen door een collega.
Met wederzijds goedvinden is het vaak mogelijk dat de zorg au pair na haar verlof de zorg bij de betreffende cliënt weer oppakt.
Gedurende de tijd dat de au pair bij u verblijft, zal zij/hij gebruik maken van de badkamer en het sanitair, mee-eten en de eigen was doen. Voor de huishoudelijke kosten is een budget met u afgesproken.
We begrijpen dat het uitnodigen van iemand in uw huis een belangrijke beslissing is, en we streven ernaar om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Zorgindicatie/PGB
Hoe vraag ik zorg aan vanuit de WLZ?
Op de site van het CIZ kunt u een zorgindicatie aanvragen. Via het stappenplan op de hieronder staande link, vraagt u een zorgindicatie aan:
Wat is een PGB?
PGB staat voor Persoonsgebonden budget. Wanneer u beschikt over een Persoonsgebonden Budget, kunt u zelf uw zorg inkopen. Dit biedt u de mogelijkheid om zorg te ontvangen die precies is afgestemd op uw behoeften.
Met een PGB kunt u bijvoorbeeld zorg inkopen via Stichting Hulp bij Zorg. In bijna alle gevallen is de bemiddeling bij inwonende zorg aan huis volledig te betalen vanuit het Persoonsgebonden Budget.
We begrijpen dat het beheren van uw zorg en budget overweldigend kan zijn. Daarom zijn wij er om u en u naasten op weg te helpen het meeste uit uw PGB te halen, zodat u de best mogelijke zorg krijgt.
Wanneer heeft u recht op een PGB?
Wanneer u beschikt over een zorgindicatie, kunt u kiezen tussen Z.I.N. (Zorg in Natura) en zelf zorg inkopen middels een PGB (Persoons Gebonden Budget).
In een zorgindicatie staat beschreven op welke zorg u recht heeft en wat de hoeveelheid van de zorg dient te zijn.
Een zorgindicatie aanvragen doet u bij het CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg). Uw zorgindicatie bepaalt de hoogte van het PGB dat u ontvangt.
We begrijpen dat het navigeren door de verschillende zorgopties soms uitdagend kan zijn. Daarom zijn wij er om u te helpen de verschillende keuzes beter te begrijpen. Hier leest u de stappen bij het aanvragen van een PGB.
Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of ondersteuning.
Wat is de hoogte van mijn Persoonsgebonden budget?
In de tarieventabel PGB 2024 kunt u zien wat de hoogte van uw persoonsgebonden budget zal zijn.
Wordt Inwonende zorg vergoed door de ziektekostenverzekering?
De inwonende zorg, ondersteuning en begeleiding wordt vergoed vanuit de Wet Langdurige Zorg (WLZ). Wanneer u via het CIZ een zorgindicatie heeft verkregen, kunt u met behulp van het PGB zelf uw zorg inkopen bij een zorgaanbieder naar keuze.
Met een zorgindicatie van het CIZ en een PGB kunt u uw zorg inkopen bij een zorgaanbieder die het beste aansluit bij uw wensen en behoeften. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of ondersteuning bij dit proces.
Klachten
Ik heb een klacht over de diensten van het Stichting Hulp bij Zorg. Waar kan ik deze kenbaar maken?
U bent als cliënt niet tevreden of heeft u een klacht over de geleverde diensten van het Stichting Hulp bij Zorg? Dan kunt u de volgende stappen nemen om dit kenbaar te maken:
Stichting Hulp bij Zorg heeft haar klachtenregeling en -bemiddeling ondergebracht bij ‘Er is iets misgegaan.nl’.
Via de volgende link Onvrede melden – formulier kunt u het formulier invullen oa met uw contactgegevens. Binnen twee dagen zal een klachtenfunctionaris van ‘Er is iets misgegaan’ contact met u opnemen.
De klachtenfunctionaris van ‘Er is iets misgegaan’ zal vervolgens met u de vervolgstappen overleggen adviseren en u verder helpen bij het oplossen van uw klacht.
—– —– —– —– —– —– —– ——
Contactgegevens – Er is iets misgegaan:
Postbus 3045, 3760 DA Soest
Uiterlijk binnen 48 uur na uw melding wordt u teruggebeld (bij geen gehoor als u belt) of gemaild.
Klik hier voor meer informatie over Erisietsmisgegaan.nl
Staat uw vraag er niet tussen?
Stel dan uw vraag via het online contactformulier hieronder of neem telefonisch contact met ons op.
Stel uw vraag via ons contactformulier!